PORTFOLIO THALIA LIPS
Voor de nieuwe beleidsperiode van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland (BZK) was het noodzakelijk een brede strategie voor de periode 2016-2020 te schrijven. Als MarCom specialist binnen het Strategisch Team heb ik hieraan meegeschreven. Een proces van multidisciplinair overleg, analyse en vakmanschap, maar ook van intern afstemmen en soms weerstand.
Naast mijn input op de organisatie-brede strategie richtte ik mij als MarCom Manager specifiek op de uitwerking van de interne communicatie en de fysieke vormgeving van 'Het Nieuwe Hoofdstuk'.
Omdat een missie & visie uitsluitend vorm kan krijgen als de interne organisatie weet wat van hen wordt verwacht én als resultaten met elkaar worden gedeeld, heb ik ingezet op Internal Branding. Ondanks dat het binnen de MarCom een gedoodverfde leus is, klopt het wel: 'buiten winnen, is binnen beginnen'.
In 'Het Nieuwe Hoofdstuk' vormden de collega's en collectie van de Bibliotheek de basis waar vanuit de nieuwe strategie is ontwikkeld. Zij vormden het hart en de kern, wat wordt vormgegeven in een boek gemaakt van gerecyclede boekenkaften (versterking boodschap duurzaamheid). Losse componenten worden letterlijk aan elkaar verbonden (als katernen van een boek) om uiteindelijk één geheel te vormen. Symbolisch ontstond hierdoor een nieuw hoofdstuk voor de organisatie, terwijl werd geëerd wat is geweest maar ook ruimte laat voor wat nog komt.
De boodschap van de strategie, in lijn met het duurzame karakter van de bibliotheek. De combinatie van vorm en inhoud vormt hiermee de fysieke bevestiging van de corporate identiteit.
Gedurende de beleidsperiode beheerde ik samen met team MarCom de componenten van de strategie:
Voor de bibliotheek, die hard werkt aan een propositie die past bij de veranderende samenleving, zag ik in mijn rol als MarCom Manager vooral dat het klant-denken binnen de organisatie moest worden vergroot. Binnen het Strategisch Managementteam lag mijn focus daarom op de
internal branding.
Voor het MarCom team bleef de focus vooral extern gericht: op het innoveren van de dienstverlening en vergroten van de zichtbaarheid van de bibliotheek.
Dankzij de geïntegreerde aanpak, die de gehele organisatie betrok (o.a. het doorvoeren van LEAN-aanpak en door nieuwe overlegstructuren) kon een meer resultaatgerichte aanpak onder collega's ontstaan. Binnen projecten of overleg spraken collega's elkaar vaker aan over de doelen of de benefits voor de klant. Geen 360-graden ommezwaai, maar wel een merkbare shift in hoe krachtig collega's in hun werk stonden doordat duidelijk was wat van hen werd verwacht. Voor mij het tastbare bewijs dat heldere afspraken leidden tot betere resultaten.
Deze aanpak heeft, totdat Covid-19 de situatie bruut veranderde, gezorgd voor meetbare stijging in bezoekersaantallen bij alle locaties van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Ook de klantwaardering nam vanaf uitrol van 'Het Nieuwe Hoofdstuk' meetbaar toe.
Na meer dan tien jaar leidinggevende ervaring, zag ik dat mensen met plezier en gemak werken als ze vanuit hun kracht kunnen werken. Mensen stralen energie uit wanneer ze iets doen waar ze zich krachtig in voelen. Zelf heb ik ook moeten zoeken om mijn kracht te vinden, maar toen ik ontdekte dat ik ervan houd om mensen te helpen groeien viel veel op z'n plaats. Doordat ik wist waarop ik me moet focussen, ervaarde ik niet alleen helderheid maar ook vrijheid. Ik kon makkelijker kiezen en gunde anderen ook dat gemak en plezier in hun werk. Wat resulteerde in het programma 'Vrijheid door Focus'.
'Vrijheid door Focus' is erop gericht om mensen hun kracht(en) te helpen ontdekken, keuzes te maken en als gevolg daarvan in actie te komen. Als Marketing Mentor begeleid ik samen met een Systemisch Coach de deelnemers. Zij ontwikkelen in het programma een doordachte strategie voor hun carrière of onderneming, waardoor zij met focus aan de slag kunnen.
Vanuit de metafoor van een camera die het licht vangt om een moment stil te zetten, gaan we met elkaar aan de slag. Net als een fotograaf controle heeft over de camera en over datgene dat in beeld wordt gebracht, is de deelnemer degene die de instellingen bepaalt en het onderwerp kiest.
Het programma 'Vrijheid door Focus' is opgebouwd uit vier delen; per stap worden bewuste keuzes gemaakt om tot het beste resultaat te komen;
1. Van de Autofocus
Vanaf nu af aan draai jij zelf aan de knoppen
2. Scherpstellen op je doelen
Jij kiest je onderwerp door keuzes te maken
3. Licht vangen
Licht, camera, actie!
4. Ontwikkelen
Wat je nog kunt in de 'nabewerking'
Een belangrijke succesfactor bij het doorvoeren van veranderingen, of bij het starten van een onderneming, is een support-systeem. Ik heb nu meermaals deze persoonlijke processen met deelnemers mogen begeleiden. Wat ik merkte is dat het niet alleen heel leerzaam is -niet in de laatste plaats voor mijzelf- maar het helpt mensen écht verder.
De persoonlijke begeleiding bij hun proces en de mogelijkheid om ook ná doorlopen van de stappen nog vragen te kunnen stellen helpt deelnemers groeien. En dat is míjn focus, waardoor ik zelf ook de vrijheid ervaar die komt wanneer ik doe wat ik leuk vind!
Thalia Lips RDM is ingeschreven in het Register Digital Marketing
KvK nr. 94781168 // Btw nr. NL005112548B61