Laat de creatieve hulk in je los, maak van elke post een feestje!
We kennen ze wel, gedoodverfde leuzen als 'een beeld zegt meer dan 1.000 woorden' en 'het oog wil ook wat'. Maar ook al krijg ik er persoonlijk milde kokhalsneigingen van; er zit natuurlijk wel waarheid in deze clichés. Dus maak gebruik van deze kennis en geef jouw content extra visuele aantrekkingskracht.
Dankzij freemium kun je volledig budgetneutraal van alles uitproberen met je content. Denk hierbij aan toepassingen op beeld (foto's, illustraties) video's en vormgeving, of een gecombineerde aanpak!
Het maakt eigenlijk niet uit of je content voor gebruikers maakt, een presentatie wilt professionaliseren of je fotoalbum thuis wilt verrijken, er is veel mogelijk in de veelheid aan online tooling. Van simpele toepassingen als croppen van beeld of het toevoegen van een logo, tot aan vormgeven van een flyer voor jouw event. Om je op weg te helpen een paar van mijn favoriete tools voor je op een rijtje.
Eigenlijk is Pixlr verschillende tools ineen, de tool is zonder addertjes onder het gras gratis te gebruiken.
Pixlr X
is uitermate geschikt voor snelle bewerkingen op mobiel.
Pixlr E werkt vanaf een desk- of laptop; je kunt er foto's in bewerken en foto's in sjablonen plaatsen. Er is ook een flinke hoeveelheid templates om je boodschap mee vorm te geven. Fijn is dat pixlr helemaal is ingericht op doorplaatsen naar de bekende socials, waardoor de afmetingen altijd goed staan en je direct kunt uploaden naar je socials. Ook fijn: pixlr plaatst geen watermerk.
Adobe en gratis? Ik dacht eerst: kan dat? Ja, dat kan!
Op
Adobe Stock kun je gemakkelijk stockassets vinden, als je in de zoekbalk 'gratis' selecteert dan krijg je duizenden voorstellen. Het nadeel van stockassets is dat het nogal zichtbaar van een stocksite af komt en dat geldt al helemaal bij 'gratis' assets. Maar met wat creatiever zoekwerk (kijk ook eens voorbij de eerste pagina's) en daarna wat bewerken kun je echt wel aantrekkelijke content maken.
Dit kun je ook doen op de Adobe Creative Cloud Express. Hier kun je gebruik maken van basics in fotobewerking en vormgeving. Een voordeel ten opzichte van Pixlr is dat je binnen de Creative Cloud Express je logo, huisstijlkleuren en lettertypes kunt ingeven.
Sutori is een heel specifieke tool; met Sutori kun je heel overzichtelijk een tijdlijn visualiseren. Van origine is Sutori een educatieve tool, het werkt intuïtief en is daardoor erg gebruiksvriendelijk. Zeker voor mensen die wel eens een powerpoint of keynote in elkaar hebben gedraaid zal Sutori leren gebruiken geen probleem zijn.
Sutori is bij uitstek geschikt om chronologie in je -corporate- story aan te brengen. Als je de tool qua functie goed gebruikt biedt het je de kans om informatie op een heel begrijpelijke manier over te brengen, dit komt omdat de vormgeving de inhoud vanzelf al logisch ontsluit! Heb je een verhaal, tijdlijn of dossier waarbij je het verloop wilt laten zien, dan is dit echt dé tool voor jou (en nee, ik krijg hier niet voor betaald :-)
Een tool voor mobiel en tab//pad gebruikers om mee te animeren: FlipaClip (verkrijgbaar in zowel de Google als Apple stores). Ik ben inmiddels van de freemium-versie over naar de betaalde variant, simpelweg omdat ik het zo leuk vind ermee te spelen: zo zijn de GIF's op bureaumar.com allemaal gemaakt in FlipaClip!
In FlipaClip kun je volledige animaties opbouwen: geluid, tekst, illustraties en//of beeld-import bouw je op in lagen. Uniek is de 'onion'-functie, die het mogelijk maakt precies te zien wat je in de eerdere frame hebt staan, waardoor je animaties heel vloeiend kunnen doorlopen. Exporteren kan in verschillende frame-rates, formaten en resoluties. Al krijg je daar bij de gratis versie wel een watermerk bij cadeau.
[aanvulling december 2023: FlipaClip is helaas niet langer freemium, een goed alternatief voor animeren is de animatiefunctie binnen Procreate, kost je 1x €14,99]
Een ander animatieprogramma is jitter.video. Deze online toepassing heeft als voordeel dat er veel presets in zitten om snel tot resultaat te komen, onderstaande voorbeeld heb ik in een paar clicks en binnen vijf minuten gemaakt en uitgeleverd.
Een 5e plaats in mijn tip-lijstje omdat in de gratis versie wel wat beperkingen zijn als je wilt exporteren in een hogere resolutie. Maar voor online gebruik tot 720p is het een leuke en gebruiksvriendelijke tool.
Houd er wel rekening mee dat je een watermerk van jitter cadeau krijgt (al kan een tactische crop of andere creatieve plaatsing van andere afbeeldingen soms uitkomst bieden ;-)
Dit zijn mijn vijf dikke aanraders, met deze tips kun je gratis en voor niets jouw content visueel aantrekkelijke maken. En misschien eigenlijk nog belangrijker: het is erg leuk om te doen ook!
Heb je nog vragen of opmerkingen: neem gerust contact met me op :-)
Heb je je afgevraagd of deze blogs door AI zijn geschreven? Het eerlijke antwoord is dat ik AI gebruik om te zoeken, te reflecteren en soms voor zaken zoals dicteren of spellingscontrole. Als MarCom professional maak ik gebruik van tools, waaronder AI, maar de inhoud en tekst beschouw ik als de mijne. Als je mijn blogs leest, zul je dat merken: het is mijn persoonlijke visie en ervaring. Door technologie te omarmen, krijg ik extra hulp die mijn werk alleen maar versterkt!
Thalia Lips RDM is ingeschreven in het Register Digital Marketing
KvK nr. 94781168 // Btw nr. NL005112548B61